Molens


In Horn staan twee molens De Hoop en De Welvaart (voorgrond/links).

Beiden zijn rijksmonument en gelegen aan de Molenweg.

Onderstaande teksten zijn afkomstig uit het boekje 'Molens zonder grenzen', uitgegeven in 2014 door de gemeente Leudal en Stadt Wegberg (D). 

 
 De Hoop    Binnen molen De Hoop

 

Molen De Hoop

Landbouwer Jacques Leurs en molenaar Willem Evers begonnen in 1817 met het opbouwen van de molen op de Muyenberg, later de Mussenberg of Muizenberg genoemd. De molen is tweedehands in Duitsland gekocht. De vermoedelijke bouwdatum is rond 1750.

Het uiterlijk van De Hoop is heel bijzonder: het is de enige zestienkantige en met leisteen bedekte molen in Europa. In 1934 werden de 'Dekkerwielen' aangebracht, een vinding van molenbouwer A.J. Dekker. De roeden van de wieken werden voorzien van een metalen omkleding, die aan de voorkant rondom de roede loopt en naar achteren spits aansluit op het hekwerk. Door de lagere luchtweerstand werd de capaciteit van de molen vergroot. In de jaren twintig van de vorige eeuw, toen dit model werd ontwikkeld, was de vinding revolutionair.

De gemeente Horn kocht de buiten gebruik staande belt- of bergmolen in 1968. De molen onderging verschillende opknapbeurten, waarna hij in oktober 2009 feestelijk in hergebruik is genomen na een grootscheepse restauratie.

Openingstijden

Molen De Hoop is geopend elke woensdag in de even weken van 11.00 – 15.00 uur en is ook op afspraak te bezichtigen. De molenaars Lei Verschueren en Thei Thijssen ontvangen u graag voor een kijkje in de molen en demonstreren met plezier alle zaken aangaande de werking van de molen.

Adres: Molenweg 26, 6085 CK Horn

Telefoon: 0475-494524

     
 De Welvaart    Binnen molen De Welvaart

 

Molen De Welvaart

De slanke, rechtopgaande korenmolen werd in 1864 gebouwd in opdracht van Peter Joseph Aerts, die land aankocht van landbouwer Jan Kaelen uit Horn.

De molen, de kleinste beltmolen in Limburg, is diverse malen van eigenaar gewisseld.

Molenknecht Leon Linssen werd in 1962 eigenaar van de molen. Hij voerde een groot aantal verbeteringen door. Zo kocht Linssen in het Duitse Gelderen een elektrisch aangedreven dubbele maalstoel om windstille perioden te kunnen opvangen. Daarnaast kocht hij in 1933 de complete afbraak van de achtkante stellingmolen in Rhienderen bij Brummen. Linssen gebruikte de kap, de bovenas, het bovenwiel en de vang om De Welvaart te renoveren. Een aantal jaren later schafte hij ook een hamermolen (een elektrische maalinstallatie) aan.

De gemeente kocht de molen in 1970 en ging over tot restauratie van het maalwerktuig. In 1975 werd de oplevering groots gevierd.

In 2012 is de molen stilgezet vanwege de slechte staat van de ophekking van beide roeden. Restauratie was dringend noodzakelijk. Na een grondige opknapbeurt is de molen op 4 oktober 2014 weer in gebruik genomen.

Openingstijden

Molenaar Thieu Tubée is de 1e en 3e zondag van de maand van 9.00 tot 13.00 uur op de molen aanwezig. De molen is dan te bezichtigen.

In de zomervakantie is de molen een maand gesloten evenals rond de kerstperiode.

Groepen kunnen op afspraak ook op een doordeweekse dag een rondleiding krijgen.

Adres: Molenweg 3, 6085 CK Horn

Telefoon: 0475-562904

 

 

Naar boven