Limburgse emigratie naar Noord-Amerika

16 mei 2018

2018 landverhuizersIMG 5123 kl2018 LandverhuizersIMG 5124 kl

Irma Lommen-Salden uit Sittard gaf op woensdag 16 mei in de aula van basisschool De Mussenberg een lezing over de vele Limburgers die in de 19e eeuw een nieuw maar vooral beter bestaan zochten in Noord-Amerika.

Sinds 1992 werkt zij aan een onderzoek naar Limburgse emigranten. Zij vertelde dat in de jaren 1850-1900 vele honderden Limburgers hun geboortegrond verlieten om een nieuw bestaan op te bouwen in Noord-Amerika. Via voorlichtingsavonden in meerdere plaatsen in Limburg, georganiseerd door scheepvaartmaatschappijen, werden de mensen gelokt. Daarnaast volgde in 1862 de afkondiging van de ‘Homestead Act’ door de Amerikaanse regering. Door deze wet werd aan emigranten, die hoofd van een gezin én ouder dan 21 jaar waren, een gratis stuk land toegezegd ter grootte van circa 60 hectare. Dit heeft velen er toe gebracht dit grote ‘avontuur’ aan te gaan. Zo waren er ook inwoners van de huidige gemeente Leudal en wel uit Neer, Hunsel, Grathem, Buggenum, Baexem, Heythuysen maar voornamelijk uit Horn, waaronder de families Timmermans, Venner, Gubbels, Hendriks, Vaessen, Engels en Bertjens, die het geboortedorp verlieten.

Dat niet alles rozengeur en maneschijn was blijkt uit het feit dat er ook families teruggekeerd zijn zoals bijvoorbeeld de familie van Willem Schepers uit Horn. Want vooral in de beginperiode was het hard werken en behelpen met de weinige middelen die men ter beschikking had.

In de lezing beschreef zij het verhaal van deze emigranten. Het verhaal van de voorbereidingen eer het zover was dat men kon vertrekken, de reis, de aankomst in Amerika en hoe het de landverhuizers verging in het nieuwe vaderland.

Naar boven